Zouk La Se Sel Medicamen Nou Ni

Zouk Congo Beach Club

1979, Parijs. De Franse hoofdstad is het episch centrum voor Afrikaanse en Caraibische muzikanten met talent en ambitie. Bassist Jacob Desvarieux uit Guadeloupe vormt met een aantal landgenoten de band Kassav’. In 1985 scoren zij met “Zouk la sé sèl médikaman nou ni” een hit die grote navolging kreeg in de muziek- en dansscene in Afrika, Latijns-Amerika en de Caraiben. Zouk is nu een wijdverbreid bekend genre, en de wortel voor nieuwere genres als Zouk-love. De leden van de Congo Beach Club hebben al menig dansschoen versleten op ‘Zouk La..’. Nu geven wij er onze eigen draai aan, door de Zouk terug te brengen naar Congo met een dikke sebene. Soukous is ons medicijn!


Ba Mwen Un Tibo

Biguine Zouk Congo Beach Club

La Compagnie Créole is een andere populaire band uit Guadeloupe. Ze zijn bekend om hun aanstekelijke, feel-good meezingers. De band begint in de jaren ’80 met nummers in het Creole, maar schakelt later over naar Franse teksten. Een van hun eerste grote successen was Ba moin en tibo. De auteur van Ba Moin… is onbekend gebleven. Het is in ieder geval van Guadeloupese oorsprong, want de tekst is in het Creole: ba moin wil zeggen ‘baille moi’, dat wil zeggen ‘geef mij’ (ba komt uit het oude frans (bailler = donner), en en tibo wil zeggen ‘un p’tit baiser’, oftewel een kleine zoen. Het refrein kan dus vertaald worden als: ‘Geef mij een zoen, twee zoenen, drie zoenen, schatje, geef me alles wat je wil om mijn hart te verlichten.’ Maar gelukkig klinkt het beter in het Creole. Als je het nummer eenmaal hebt gehoord blijft het je nog dagen bij…


Monie

Kanda Bongo Man (‘KBM’) is een Congolese zanger die vooral in het westen zeer populair is. Sommigen noemen hem zelfs ‘the king of Soukous’! Hij tourt nog steeds door Europa, Azie, Oceanie en de VS. Zijn stijl is beinvloed door de muziek van Tabu Ley, maar meer nog door de Zouk van Kassav’. De composities van KBM zijn anders opgebouwd dan de reguliere Congolese pop-tunes, met flitsende gitaarriffs na ieder couplet bijvoorbeeld, of zelfs aan het begin van een nummer. Zijn succes is onlosmakelijk verbonden met het sublieme gitaarwerk van veelgevraagde Congolese studiomuzikanten als Diblo Dibala en Rigo Star. Van KBM spelen we ‘Monie’, een nummer over vriendschap van een van zijn eerste albums uit begin jaren ’80.


Velo Volé

Zouk Congo Beach Club

Congo Beach Club heeft zijn wortels in Kuni Kids, een band die begin jaren ’90 populair was Nederland, Belgie en Duitsland. In 1994 neemt de band de CD ‘Congo Square’ op met de Camerounese producer en bassist Aladji Touré. Van dat album spelen we ‘Velo Volé’, een nummer over de lieftallige dievegge van het rijwiel van gitarist en componist John Ligtenberg. Je kunt je afvragen of dit nummer een plaats verdient in The Great African Songbook’. Terwijl je dat doet spelen wij dit nummer (en let ondertussen goed op je fiets).