1979, Parijs. De Franse hoofdstad is het episch centrum voor Afrikaanse en Caraibische muzikanten met talent en ambitie. Bassist Jacob Desvarieux uit Guadeloupe vormt met een aantal landgenoten de band Kassav’. In 1985 scoren zij met “Zouk la sé sèl médikaman nou ni” een hit die grote navolging kreeg in de muziek- en dansscene in Afrika, Latijns-Amerika en de Caraiben. Zouk is nu een wijdverbreid bekend genre, en de wortel voor nieuwere genres als Zouk-love. De leden van de Congo Beach Club hebben al menig dansschoen versleten op ‘Zouk La..’. Nu geven wij er onze eigen draai aan, door de Zouk terug te brengen naar Congo met een dikke sebene. Soukous is ons medicijn!
Ba Mwen Un Tibo
La Compagnie Créole is een andere populaire band uit Guadeloupe. Ze zijn bekend om hun aanstekelijke, feel-good meezingers. De band begint in de jaren ’80 met nummers in het Creole, maar schakelt later over naar Franse teksten. Een van hun eerste grote successen was Ba moin en tibo. De auteur van Ba Moin… is onbekend gebleven. Het is in ieder geval van Guadeloupese oorsprong, want de tekst is in het Creole: ba moin wil zeggen ‘baille moi’, dat wil zeggen ‘geef mij’ (ba komt uit het oude frans (bailler = donner), en en tibo wil zeggen ‘un p’tit baiser’, oftewel een kleine zoen. Het refrein kan dus vertaald worden als: ‘Geef mij een zoen, twee zoenen, drie zoenen, schatje, geef me alles wat je wil om mijn hart te verlichten.’ Maar gelukkig klinkt het beter in het Creole. Als je het nummer eenmaal hebt gehoord blijft het je nog dagen bij…
Monie
Kanda Bongo Man (‘KBM’) is een Congolese zanger die vooral in het westen zeer populair is. Sommigen noemen hem zelfs ‘the king of Soukous’! Hij tourt nog steeds door Europa, Azie, Oceanie en de VS. Zijn stijl is beinvloed door de muziek van Tabu Ley, maar meer nog door de Zouk van Kassav’. De composities van KBM zijn anders opgebouwd dan de reguliere Congolese pop-tunes, met flitsende gitaarriffs na ieder couplet bijvoorbeeld, of zelfs aan het begin van een nummer. Zijn succes is onlosmakelijk verbonden met het sublieme gitaarwerk van veelgevraagde Congolese studiomuzikanten als Diblo Dibala en Rigo Star. Van KBM spelen we ‘Monie’, een nummer over vriendschap van een van zijn eerste albums uit begin jaren ’80.
Velo Volé
Congo Beach Club heeft zijn wortels in Kuni Kids, een band die begin jaren ’90 populair was Nederland, Belgie en Duitsland. In 1994 neemt de band de CD ‘Congo Square’ op met de Camerounese producer en bassist Aladji Touré. Van dat album spelen we ‘Velo Volé’, een nummer over de lieftallige dievegge van het rijwiel van gitarist en componist John Ligtenberg. Je kunt je afvragen of dit nummer een plaats verdient in The Great African Songbook’. Terwijl je dat doet spelen wij dit nummer (en let ondertussen goed op je fiets).
Soukous, wat is dat?
Soukous is een Congolese muziekstijl met intrigerende gitaarpatronen, opzwepende drums en percussieve baslijnen. Soukous komt voort uit de Congolese Rumba. En die is weer ontstaan toen Congolese muzikanten Cubaanse rumba hoorden. In de Sebene van een nummer gaat de band helemaal los. Dat is Soukous zoals wij het graag spelen.
Congo Beach, waar is dat?
Beach is de oversteekplaats van de Republiek Congo naar de Democratische Republiek Congo (D.R.C.). Met een pont steek je de Congo rivier over, van Congo Brazzaville naar Congo Kinshasa. Ook in overdrachtelijke zin staat Beach voor ons voor het overschrijden van grenzen. Tussen Afrika en Europa of tussen Rock en Rumba. Welkom in de Congo Beach Club!
Zilizopendwa
Zilizopendwa is een Swahili woord voor Klassieker. Zie het als een African Songbook. Van Cheb Khaled tot Manu Dibango, van de Independance ChaCha tot Malaika en Soul Makossa. We geven deze hits uit Afrika en de Antillen een make-over. We spelen herkenbaar stuk van een nummer, en volgen daarna de Congolese traditie van de Sebene. De Sebene is een uitvinding van Zaiko Langa Langa uit de jaren ’70. Het lied is afgelopen, de dans kan beginnen! Zaiko bestaat nog steeds, en de sebene is bijna een muzieksoort op zich geworden. Met alle ruimte voor de rappers (‘animateurs’) en de dansers om hun kunsten te laten zien.
Nieuws
- April 29, 2025
- April 29, 2025
- August 24, 2024
- May 7, 2024
- April 10, 2023
- April 10, 2023
- April 10, 2023