1972, Doula, Cameroun. Saxofonist Manu Dibango neemt Soul Makossa op. Het nummer verschijnt eerst op de B-kant van een single voor een nationaal sportevenement. Tijdens de repetities bij hem thuis wordt hij uitgelachen door de buurtkinderen, die het gestotter van ‘Mama Se Mama Sa Mama Makossa’ maar raar vinden. In 1972 wordt Soul Makossa uitgebracht als single in de US. Tot verbazing van zijn Franse platenmaatschappij wordt het nummer een grote hit in Amerika. Afrikaanse artiesten werden tot dan toe niet in staat geacht tot grote verkopen buiten het eigen continent. De hook-line van het nummer wordt later gebruikt door Michael Jackson en Rihanna. Een langzamere versie genaamd ‘Reggae makossa’ wordt gebruikt als soundtrack in de video game ‘Scarface’. De Congo Beach Club geeft ook aan Soul Makossa zijn eigen geluid: het wordt de Kuni Makossa, en die klinkt verdacht veel als een funky Congolese sebene.
Soukous, wat is dat?
Soukous is een Congolese muziekstijl met intrigerende gitaarpatronen, opzwepende drums en percussieve baslijnen. Soukous komt voort uit de Congolese Rumba. En die is weer ontstaan toen Congolese muzikanten Cubaanse rumba hoorden. In de Sebene van een nummer gaat de band helemaal los. Dat is Soukous zoals wij het graag spelen.
Congo Beach, waar is dat?
Beach is de oversteekplaats van de Republiek Congo naar de Democratische Republiek Congo (D.R.C.). Met een pont steek je de Congo rivier over, van Congo Brazzaville naar Congo Kinshasa. Ook in overdrachtelijke zin staat Beach voor ons voor het overschrijden van grenzen. Tussen Afrika en Europa of tussen Rock en Rumba. Welkom in de Congo Beach Club!
Nieuws
- augustus 24, 2024
- mei 7, 2024
- april 10, 2023
- april 10, 2023
- april 10, 2023