Doni Doni

Guinée Rumba Congo Beach Club

Uit Guinée komt Bembeya Jazz National, een groot ‘orkest’ met stergitarist Sekou “Diamond Fingers” Diabaté. Bembeya Jazz fuseert Latijns-Amerikaanse ritmes met hun rijke traditionele muziek. De band heeft verschillende tournees gedaan in Europa en de VS. In Afrika is hun ‘Doni Doni’ een populair nummer, met een filosofie die menigeen aan zal spreken: “Il est jamais trop tard” en “petit a petit, l’oiseau fait son nid”. Menig Afrikaan houdt zich aan deze motto’s, die zich vertalen als ‘Het is nooit te laat’ en ‘stap voor stap maakt de vogel zijn nest’.


Waka Waka

Waka Waka Congo Beach Club

Sam Mangwana is ontzettend populair in heel Centraal- Afrika. Deze Angolese zanger maakt faam in Kinshasa in Franco’s OK Jazz band. Mangwana heeft door heel Afrika hits gescoord. Hij zingt in het Portugees en het Frans, maar switcht net zo makkelijk naar Lingala, Swahili of een lokale taal, al naar gelang de aard van het lied en het beoogde publiek. ‘Waka Waka’ is de naam van een geldbelust meisje, en de titel van een van Sam’s bekendste nummers.


Independance ChaCha

African Jazz in Nederland

1960, Congo Kinshaha/Leopoldville, de republiek Congo viert zijn onafhankelijkheid. ‘Leo’ wordt Kinshasa. Samen met Congo schudden veel Afrikaanse landen na jaren kolonisatie het juk van hun overheersers van zich af. In Kinshasa speelt Dr. Nico Kasanda met Grand Kallé et l’African Jazz de eerste pan-afrikaanse hit ‘Independance ChaCha’. Een rumba van hoop en grote verwachting vult de dansvloeren van Accra tot Nairobi. De Congolese Soukous is vanaf dat moment het muzikale bindmiddel van centraal Afrika. In 1963 verlaat Nico Kasanda l’African Jazz om samen met Tabu Ley Rochereau een nieuwe band te vormen:  L’Orchestra African Fiesta. Een sterke korte golfzender verspreid de muziek van Franco en de OK Jazz, van Tabu Ley Rochereau en Afrisa, en later van Zaiko Langa Langa.