Congo is de reus van Centraal Afrika (meer dan 84 keer zo groot als Nederland). Aan de Oostkant vinden we Kenia. In de hoofdstad Nairobi kregen veel Congolese muzikanten voet aan de grond met hun ‘Kenian Lingala Music’. Orchestre Makassy was een van de meest populaire bands. Van het album ‘Agwaya’ spelen we de groovy meezinger ‘Mambo Bado’.
Malaika
Misschien wel het bekendste nummer van Afrikaanse bodem. In ieder geval het meest gecoverd. Malaika werd voor het eerst opgenomen in 1961 door Fadhili Williams, een Keniaanse muzikant. Het nummer werd wereldberoemd door het duet van Miriam Makeba en Harry Belafonte. Zij zingen het ter gelegenheid van Kenia’s Independance Day in 1963. Wij houden meer van het ongepolijste origineel van Fadhili. Het is een lied in het Swahili, en volgens de meeste mensen is de auteur Adam Salim, een onbekend gebleven Tanzaniaanse componist. Het verhaal gaat dat Salim het nummer schreef in 1945, voor zijn uitzonderlijk mooie vriendin Halima Ramadhani Maruwa. Haar ouders keurden de relatie niet goed, en Halima werd gedwongen om te trouwen met een rijke man. Fadhili William is de eerste geweest die het nummer heeft opgenomen.
Soukous, wat is dat?
Soukous is een Congolese muziekstijl met intrigerende gitaarpatronen, opzwepende drums en percussieve baslijnen. Soukous komt voort uit de Congolese Rumba. En die is weer ontstaan toen Congolese muzikanten Cubaanse rumba hoorden. In de Sebene van een nummer gaat de band helemaal los. Dat is Soukous zoals wij het graag spelen.
Congo Beach, waar is dat?
Beach is de oversteekplaats van de Republiek Congo naar de Democratische Republiek Congo (D.R.C.). Met een pont steek je de Congo rivier over, van Congo Brazzaville naar Congo Kinshasa. Ook in overdrachtelijke zin staat Beach voor ons voor het overschrijden van grenzen. Tussen Afrika en Europa of tussen Rock en Rumba. Welkom in de Congo Beach Club!
Nieuws
- april 10, 2023
- april 10, 2023
- april 10, 2023
- december 1, 2022
- september 7, 2022