Mambo Bado

Soukous Kenya Congo Beach Club

Congo is de reus van Centraal Afrika (meer dan 84 keer zo groot als Nederland). Aan de Oostkant vinden we Kenia. In de hoofdstad Nairobi kregen veel Congolese muzikanten voet aan de grond met hun ‘Kenian Lingala Music’. Orchestre Makassy was een van de meest populaire bands. Van het album ‘Agwaya’ spelen we de groovy meezinger ‘Mambo Bado’.


Waka Waka

Waka Waka Congo Beach Club

Sam Mangwana is ontzettend populair in heel Centraal- Afrika. Deze Angolese zanger maakt faam in Kinshasa in Franco’s OK Jazz band. Mangwana heeft door heel Afrika hits gescoord. Hij zingt in het Portugees en het Frans, maar switcht net zo makkelijk naar Lingala, Swahili of een lokale taal, al naar gelang de aard van het lied en het beoogde publiek. ‘Waka Waka’ is de naam van een geldbelust meisje, en de titel van een van Sam’s bekendste nummers.


Monie

Kanda Bongo Man (‘KBM’) is een Congolese zanger die vooral in het westen zeer populair is. Sommigen noemen hem zelfs ‘the king of Soukous’! Hij tourt nog steeds door Europa, Azie, Oceanie en de VS. Zijn stijl is beinvloed door de muziek van Tabu Ley, maar meer nog door de Zouk van Kassav’. De composities van KBM zijn anders opgebouwd dan de reguliere Congolese pop-tunes, met flitsende gitaarriffs na ieder couplet bijvoorbeeld, of zelfs aan het begin van een nummer. Zijn succes is onlosmakelijk verbonden met het sublieme gitaarwerk van veelgevraagde Congolese studiomuzikanten als Diblo Dibala en Rigo Star. Van KBM spelen we ‘Monie’, een nummer over vriendschap van een van zijn eerste albums uit begin jaren ’80.


Enfant Bamileke

SaSoukous band Congo Beach Club

Les Quatre Etoiles was de eerste Congolese supergroep, opgericht in Parijs in 1982. De groep bestaat uit vier leden, die ieder voor zich al een imposante carrière achter de rug hebben: Nyboma, Wuta Mayi, Syran Mbenza en Bopol Mansiamina. Van hun eerste album onder de naam Les Quatre Etoiles spelen we een nummer van Wuta Mayi: Enfant Bamilèkè, over een knappe meid van de Camerounese Bamileke stam.


Mazé

Soukous band Congo Nederland

1974, Kinshasa, Zaire: de ‘Rumble in the Jungle’. Het gevecht van de eeuw tussen George Foreman en Muhammed Ali zet Kinshasa in het spotlicht. Onder de noemer ‘Zaire ’74’, gaat een groot muzikaal spektakel vooraf aan het gevecht. Het programma met gasten als James Brown, Celia Cruz, de Fania All Stars, B.B. King en The Crusaders laat zijn sporen na in de populaire Congolese muziek. Tabu Ley Rochereau moderniseert zijn muziek. Met zijn band Afrisa wordt de Congolese rumba meer funky. Het nummer ‘Mazé’ is een grote hit in van west tot oost Afrika.


Independance ChaCha

African Jazz in Nederland

1960, Congo Kinshaha/Leopoldville, de republiek Congo viert zijn onafhankelijkheid. ‘Leo’ wordt Kinshasa. Samen met Congo schudden veel Afrikaanse landen na jaren kolonisatie het juk van hun overheersers van zich af. In Kinshasa speelt Dr. Nico Kasanda met Grand Kallé et l’African Jazz de eerste pan-afrikaanse hit ‘Independance ChaCha’. Een rumba van hoop en grote verwachting vult de dansvloeren van Accra tot Nairobi. De Congolese Soukous is vanaf dat moment het muzikale bindmiddel van centraal Afrika. In 1963 verlaat Nico Kasanda l’African Jazz om samen met Tabu Ley Rochereau een nieuwe band te vormen:  L’Orchestra African Fiesta. Een sterke korte golfzender verspreid de muziek van Franco en de OK Jazz, van Tabu Ley Rochereau en Afrisa, en later van Zaiko Langa Langa.


Mobali Ya Ngenge

Soukous band in Nederland

Victoria Eleison was begin jaren ’80 razend populair in Kinshasa. In de Congolese hoofdstad hoofdstad spelen de bands in clubs in de wijk Matongé, in de Cité. Ook bandleider en zanger ‘King’ Kester Emenya heeft daar met Victoria zijn eigen club. Maar hij zong eerst bij Viva La Musica van Papa Wemba. En Papa Wemba komt weer uit Zaiko Langa Langa. Zo zijn veel bands of bandleden schatplichtig aan elkaar. Van Victoria Eleison spelen we het meespelende ‘Mobali Ya Ngenge’, een nummer van Emeneya, over een Don Juan die een sleep treurende vrouwen in zijn kielzog achterlaat. Mobali Ya Ngenge staat op een LP met de grote hit Kimpiatu. Een ander bekend nummer van Emeneya is ‘Nzinzi’, een aanstekelijk uitstapje van de King naar electronische muziek.


Mokili echanger

Soukous band Nederland

1969 is het geboortejaar van Zaiko Langa Langa. De band zorgt voor een revolutie in de Congolese muziek. Ze introduceren de ‘Sebene’, het up-tempo vervolg van een nummer, waarin de nadruk ligt op een roffelende snaredrum en intrigerende ritmische gitaarpatronen. Ook nieuw zijn de ‘atalaku’s’, twee heethoofden die de dans van dat moment scanderen en demonstreren. Feitelijk de eerste rappers. Zaiko is bijna een instituut, een band waar veel andere bands uit zijn voortgekomen zoals Viva La Musica en Victoria Eleison. Veel succesvolle zangers zijn begonnen bij Zaiko, een van de bekendste is wel Papa Wemba.
Congo Beach Club speelt van Zaiko een bewerking van ‘Mokili Echanger’, een beschouwend nummer van zanger Dindo Yogo over de geschiedenis van Zaire/DRC.